Έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη της Απάνθρωπης και Εξευτελιστικής μεταχείρησης 2020 (CPT)

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη της Απάνθρωπης και της Εξευτελιστικής Μεταχείρησης (CPT) έδωσε προχθές 09.04.2020 στη δημοσιότητα την Έκθεσή της μετά από την έβδομη περιοδική επίσκεψή της στην Ελλάδα, που έλαβε χώρα από 28.03-09.04.2020, μαζί με την απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν να εξεταστεί η κατάσταση στις φυλακές της χώρας και να αξιολογηθεί εάν έχει γίνει κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προηγουμένων συστάσεων της Επιτροπής, σχετικά με τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τα υψηλά ποσοστά βίας μεταξύ των κρατουμένων, χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, απάνθρωπες συνθήκες και κάκιστες συνθήκες για την υγεία των κρατουμένων.

Παρουσιάζονται τα ευρήματα της Επιτροπής όπως προέκυψαν από την επίσκεψη στις δύο μεγαλύτερες φυλακές της χώρας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τρεις ακόμη φυλακές, καθώς και το Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Επιπλέον η έκθεση της CPT είναι καταπέλτης σχετικά με τις συνθήκες μεταγωγών των κρατουμένων, καθώς και με την κατάσταση που επικρατεί στα Αστυνομικά Τμήματα. Ειδικότερα η έκθεση επαναλαμβάνει παλιότερες επισημάνσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στα ΑΤ καθώς και της συμπεριφοράς των Αστυνομικών.

Η Έκθεση καθώς και η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης δόθηκαν στη δημοσιότητα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης.

Την περίληψη της έκθεσης της CPT στα ελληνικά, μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://rm.coe.int/16809e205a

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s